Blog

Acetyl L-Carnitine

Synoniem:

L-Carnitine
Wetenschappelijke naam
2-(acetyloxy)-3-carboxy-N,N,N-trimethyl-1-propanaminium inner salt; (3-carboxy-2-hydroxy-propyl)trimethylammonium hydroxide inner salt acetate.

 

Gebruik

Acetyl-l-carnitine wordt gebruikt voor de ziekte van Alzheimer, leeftijd gerelateerde geheugenstoornissen, seniele depressie, het Downsyndroom, alcoholisme gerelateerde cognitieve stoornissen, cognitieve problemen in verband met de ziekte van Lyme en cerebrovasculaire insufficiëntie na een beroerte. Het wordt ook gebruikt voor cataract, perifere neuropathie, diabetische neuropathie, neuropathie als gevolg van antivirale middelen gebruikt bij de behandeling van AIDS, gezichtsverlamming, mannelijke onvruchtbaarheid, symptomen van leeftijdsgebonden testosterondeficiëntie, verouderde huid en de ziekte van Peyronie.

 

Werking

Acetyl-l-carnitine komt van nature in het lichaam voor. Endogene carnitines bestaan uit een zogenoemde carnitine pool, die l-carnitine en verschillende Acetyl-l-carnitine esters bevatten. Intracellulaire enzymen en celmembranen kunnen snel interconvert de carnitines naar de vorm die nodig zijn tussen het weefsel en de extracellulaire ruimte vervoeren. Acetyl-l-carnitine, de belangrijkste carnitine ester, wordt omgezet tot l-carnitine in het lichaam door carnitine acetyltransferase (1, 2). Acetyl-l-carnitine kan in de mitochondriën van de hersenen, lever en nieren worden aangemaakt uit het aminozuur l-carnitine en een acetylgroep afkomstig van acetyl-co-enzym-A. Het lichaam ontvangt wat carnitine uit voedsel, vooral uit vlees en andere voedingsproducten (71, 72). Het lichaam kan ook carnitine omzetten uit aminozuren lysine en methionine. De nieren helpen de carnitine op peil te houden. Normaal wordt meer dan 90% van de gefilterde carnitine weer gereabsorbeerd. Wanneer de carnitine inname omlaag gaat, wordt de reabsorptie efficiënter (2). Carnitine speelt een belangrijke rol in de vet metabolisme en energie productie. Zij zijn essentieel voor een normale mitochondriale functie, met de functie als transporteur van lange-keten vetzuren in de mitochondriën voor bèta-oxidatie (3, 4, 5, 6). Het behoud van goed functionerende mitochondriën is belangrijk voor de algehele gezondheid. Acetyl-L-carnitine blijkt, voornamelijk wanneer het samen wordt ingezet met alfaliponzuur of S-Acetyl-Glutathion, in staat de leeftijdsgebonden afname in mitochondriale stofwisseling gedeeltelijk terug te dringen. Acetyl-carnitine transporteert, net als L-carnitine, lange-keten-vetzuren en acetyl-co-enzym-A de mitochondriën in. Eenmaal in de mitochondriën worden de vetzuren afgebroken door “bèta-oxidatie” en worden acetylgroepen verder geoxideerd in de citroenzuurcyclus, een proces waarbij (zeker in vergelijking met de anaerobe stofwisseling) veel ATP vrijkomt.

 

Carnitine tekorten bij genetische carnitine stofwisselingaandoening, laat meestal symptomen zien van progressieve cardiomyopathie en skeletale spierzwakte en minder vaak met hypoglycemische coma (4). Acetyl-L-carnitine is structureel gerelateerd tot acetylcholine. Acetyl-L-carnitine kan zijn acetylgroep doneren aan choline voor de productie van acetylcholine, de belangrijkste neurotransmitter voor geheugen- en denkprocessen. Dit kan belangrijk zijn bij de ziekte van Alzheimer waar een daling van de hoeveelheid van acetylcholine van wel 90% kan zijn (1). Het lijkt ook dat vermindering van acetylcholine e ncholine de acetyltransferase activiteit te bevorderen (7). Deze effecten hebben geleid tot een studie naar de rol van acetyl-L-carnitine bij Alzheimer, waarin er een substantieel cholinergisch neurologisch verlies is en acetylcholine verlies (8). Het kan ook oxidatieve stress verminderen en oxidatieve schade in de hersenen voorkomen (9).

 

Carnitine levels zijn lager bij mensen met complicaties van diabetes (10). Bij diabetische neuropathie is er schade aan de gevoelige neurale membranen.

 

Na orale inname wordt Acetyl-L-carnitine (net als L-carnitine) snel en gemakkelijk geabsorbeerd in de dunne darm. Acetyl-L-carnitine gaat gemakkelijk en snel door de hersen-bloedbarrière, en reguleert een aantal metabole processen in de hersenen. Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer stijgt de concentratie in de hersenen na orale inname. Acetyl –L-carnitine vertraagt waarschijnlijk neurologische degeneratie of helpt bij de regeneratie en reparatie van neuronen en geeft daarom vermindering van excessieve exictability en firing. Acetyl-L-carnitine helpt zowel perifere als autonome neuropathie (6, 11, 12, 13, 14). Aanvullend, heeft voorlopig onderzoek gesuggereerd dat Acetyl-L-carnitine ook het glucose gebruik verbetert, mogelijk door de expressie van glycotische en glucogenetische enzymen te verhogen (15).

 

Bij HIV-patiënten kan acetyl-L-carnitine het verlies van CD4 lymfocyten vertragen door vermindering van apoptose en het verhogen van het serumgehalte insuline-like groeifactor 1 dat tegen apoptose beschermt (16).

 

Lagere plasmaspiegels van acetyl-L-carnitine zijn ook geassocieerd met neuropathie bij mensen die HIV middelen nemen (17). Voorlopig onderzoek suggereert dat het misschien de activiteit van de zenuwgroeifactor verhoogt en het bevordert de regeneratie van perifere zenuwen. Het zou ook pijnstillende eigenschappen hebben (3).

Vooronderzoek suggereert dat acetyl-L-carnitine ook cisplatine (Platinol) en paclitaxel (Taxol) geïnduceerde neuropathie kan verhinderen (18).

 

Acetyl-L-carnitine en L-carnitine zijn aanwezig in humaan sperma en zaadvloeistof (20). Hun spiegels verhogen de beweeglijkheid van het sperma (19, 21). De niveaus van acetyl-L-carnitine, en de verhouding tussen acetyl-L-carnitine en L-carnitine zijn lager in onvruchtbare sperma en sperma monsters met een lage beweeglijkheid is gerapporteerd (22, 23). Er wordt een toename van beweeglijkheid van sperma in vitro waargenomen wanneer Acetyl-L-carnitine of L-carnitine wordt toegevoegd aan het monster (27). Voorlopig onderzoek suggereert ook Acetyl-L-carnitine de testosteron productie kan verhogen en het functioneren van de testikels kan verbeteren (26, 28). Bij patiënten met alcohol geïnduceerde cirrose zijn serumniveaus van L-carnitine en zijn esters soms vergroot, waarschijnlijk vanwege de extra L-carnitine biosynthese (24, 25).

 

Indicaties

Leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang
Het innemen van Acetyl-L-carnitine verbetert de cognitieve functie en geheugen bij oudere mensen met leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang (29, 30, 31).

 

Leeftijd gerelateerd testosteron tekort
Het innemen van Acetyl-L-Carnitine helpt bij symptomen van androgene vermindering bij oudere mannen. Inname gedurende 6 maanden kan zorgen voor verbetering van seksuele dysfunctie, depressie en vermoeidheid (32).

 

Depressie

Enkele onderzoeken suggereren dat acetyl-L-carnitine mogelijk symptomen van dysthymia en depressie bij oudere mensen kunnen verminderen (33, 34). Het werkingsmechanisme zal vermoedelijk liggen in de energievoorziening van hersencellen. Een andere verklaring is dat de cortisol secretie waarschijnlijk kan worden verbeterd (35).

 

Diabetische neuropathie

Patiënten met neuropathie in relatie tot type 1 of type 2 diabetes lijken symptomen te verbeteren na inname van acetyl-L-carnitine 1500-3000 mg per dag in verdeelde doses gedurende een jaar. Acetyl-L-carnitine lijkt zenuwvezels te verbeteren, regeneert zenuwvezel clusters en het verbetert vibrerende sensaties. Bij patiënten die neuropathische pijn als belangrijkste symptoom hadden en die Acetyl-L-carnitine 1000 mg 2-3 maal daags namen, verminderen ook neuropathie-gerelateerde pijn binnen zes maanden na aanvang van de behandeling. Doses van 500 mg driemaal daags lijken geen pijn te verminderen. Acetyl-L-carnitine lijkt ook waarschijnlijk effectief voor het verminderen van pijn bij patiënten met een slecht gereguleerde type 2 diabetes (6, 36, 37, 38, 74). Bij de zenuwbeschadiging die bij een groot deel van de diabetespatiënten kan optreden, diabetische neuropathie, kan verbeteren door Acetyl-L-carnitine. Onderzoek wijst op zware deficiënties van L-Carnitine en Acetyl-L-Carnitine bij diabetes (78).

 

Ziekte van Alzheimer

Acetyl-L-carnitine kan de snelheid van progressie van de ziekte vertragen, het geheugen en een aantal metingen van cognitieve functies en gedragsmatige prestaties bij sommige patiënten met Alzheimer verbeteren. Verschillende studies hebben dit aangetoond. De meeste studies duurden 3 tot 6 maanden. Bij één studie van 1 jaar was er ook een verbetering te zien van het lange termijn geheugen. Het effect is groter bij mensen onder de 66 jaar bij een sneller tempo van ziekteprogressie en mentale achteruitgang (8, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 77).

 

Chronische vermoeidheid

Patiënten met chronische vermoeidheid kunnen baat hebben met Acetyl-L-carnitine omdat de serum spiegels verlaagd blijken. De cortisolspiegels worden verbeterd en de HPA-as genormaliseerd.

 

Chronische cerebrale ischemie

Het toedienen van een enkele dosis van acetyl-L-carnitine intraveneus lijkt op korte termijn de cerebrale doorbloeding bij mensen met chronische cerebrale ischemie te verbeteren (45, 46). Acetyl-L-carnitine is daarom te overwegen in alle gevallen waar fysieke beschadiging van neuronen is opgetreden.

 

Cognitieve beperking en mentale achteruitgang

Inname van acetyl-L-carnitine lijkt het geheugen en visueel-ruimtelijke reikwijdte bij 30-60 jaar-oude chronische alcoholisten met cognitieve stoornissen te verbeteren (47). Het effect van acetyl-L-carnitine op mentale achteruitgang bij ouderen uit zich niet alleen bij dementie. Ook bij normale mentale achteruitgang kan Acetyl-L-carnitine helpen. Combinatie met S-Acetyl-L-Glutathion versterkt dit effect (41, 42, 43, 44, 73, 75).

 

Onvruchtbaarheid

Het innemen van Carnitine samen met Acetyl carnitine gedurende 6 maanden blijkt de beweeglijkheid van het sperma bij onvruchtbare mannen toe te laten nemen (48). Zwangerschappen ontstonden na het nemen van deze carnitines (48). De carnitines verhogen zowel het aantal als de beweeglijkheid. De carnitines werden 2 maanden gebruikt in combinatie met een NSAID om inflammatie veroorzaakt door bacteriële prostatovesicuepididymitis tegen te gaan (49).

 

Synergisme

S-Acetyl-L-Glutathion kent een goede synergie met Carnitine (76). Daarnaast ook de B-vitaminen en lecithine vanwege de fosfatidylcholine en fosfatidylserine. Omega 3 vetzuren zoals visolie zijn ook goede synergisten.

 

Carnitine

Voor de aanmaak zijn het aminozuur methionine, de vitamines C, B3 en B6 en het mineraal ijzer nodig. Een tekort aan één van deze voedingsstoffen zal een carnitinetekort veroorzaken.

Carnitine transporteert vetzuren naar de mitochondrieën waar deze als energie verbruikt worden. . Uit een studie is gebleken dat carnitine het cholesterolgehalte verlaagt en het hdl-cholesterol verhoogt terwijl het ECG verbetert.

Ook wordt carnitine gebruikt bij het chronisch vermoeidheidssydroom. De mate van vermindering van klachten varieert sterk.

 

Recentelijk staat carnitine ook in de belangstelling als middel om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Witte bloedlichaampjes hebben ook carnitine nodig om goed te functioneren.