Varkenshouder Edwin Tijs in Luttenberg ~ Vitalogica

Varkenshouder Edwin Tijs in Luttenberg

Varkenshouder Edwin Tijs in Luttenberg

Varkenshouder Edwin Tijs in Luttenberg houdt zich al sinds 1974 met de optimalisatie van zijn bedrijf. Zij hebben jaarlijks zo’n 420 Zeugen en 12.000 biggen die vervolgens opgroeien in hun eigen vleesvarkensstal.

“Het niveau is constant, de productie is goed, dieren hebben een goede weerstand, en het dier haalt het maximale uit het voer”.

Een jaar of zes geleden was hij met een groep varkenshouders aanwezig bij een presentatie die verzorgd werd door Vitalogica. Zij vertelden over wat zij doen met voeding en verzorging voor dieren. “Wij hebben twee waterbronnen en hadden wat problemen met ijzer in de grond. Ik heb daar toen een Vitaliser op laten zetten door Vitalogica. Ik wilde dat wel eens proberen. Het is een eenmalige investering maar daarna heb je het water altijd goed en geen verdere kosten. Het beviel goed en zo hebben we binnen ons bedrijf stapjes gemaakt met verschillende toepassingen van Vitalogica.”

Zo gebruiken we Liquid for life (E.M. – effectieve micro-organismen) door ons dagelijks vers gemaakte voer én we verwerken het ook bij de productie van CCM kuil (gemalen maiskorrels). Voordat het afgedekt wordt, spuiten we bovenop ook nog een keer met Liquid for life. Nadat we dit zijn gaan toevoegen, werd de kwaliteit steeds beter en kwam er helemaal geen schimmel meer voor in het mais. En dat is heel belangrijk want met name de zeugen die melk geven zijn heel gevoelig voor schimmel. Wat we ook doen is het gebruik van kleimineralen op het land. Die kleimineralen combineren we met eierschalen, daar bekalken we de grond mee. Voor meer vitaminen en mineralen in de bodem. De pH waarde in de grond houden we daarmee op een constant voldoende niveau. Is de PH waarde te laag dan komen de mineralen niet meer vrij.  We meten dat via grondbemonstering. 

De Liquid for life is voor meerdere doeleinden toe te passen. Zo passen zij het ook toe in de kraamstal, maar ook na het schoonmaken van de stallen, wordt alles beneveld met deze micro-organismen. “We streven zo naar een positieve bacterie-cultuur in onze stallen. We doen dit in de hoop dat de dieren meer weerstand hebben. Een extra bescherming. Qua gezondheid loopt het goed met de dieren. Het gebruik van antibiotica wordt jaarlijks teruggebracht en dat is positief.”

Speciaal voor de warme pap van de biggetjes wordt nog Fermenta porc en gemalen hennepkoek toegevoegd. “Zo krijgen ze direct voldoende vitaminen en mineralen binnen. We geven het ook aan de zeugen aan het einde van de dracht. Dit bevordert het geboorteproces en de opstart na de bevalling.”