Paul Swinkels van Swinkels Water en Groen over een heldere vijver ~ Vitalogica

Paul Swinkels van Swinkels Water en Groen over een heldere vijver

Paul Swinkels van Swinkels Water en Groen over een heldere vijver

Paul Swinkels is geheel gespecialiseerd in het realiseren van (zwem)vijvers, waterbiologie en ziekteherkenning bij vissen.

“Een vijver is een complex ecosysteem dat perfect in balans moet zijn. Of het nu gaat om een waterelement, natuurvijver, koi-vijver of zwemvijver. Het maakt niet uit hoe groot de vijver is, van klein tot heel groot (7000 m2), ze worden zonder enig gebruik van chemicaliën door ons onderhouden.”

Paul is met Jan ten Kleij van Vitalogica in contact gekomen via een hele grote vijver waar Jan zijn eerste installatie heeft gemaakt op het gebied van grondwaterzuivering. “Dat was een vijver van 2000 m2 en die was mosgroen. Er lag allemaal eendenkroos op. Ik heb toen maerl mineralen toegevoegd en Jan heeft daar zijn liquid for life, een samenstelling die een heilzame, opbouwende en ziekte-onderdrukkende invloed heeft, aan toegevoegd. Die combinatie heeft er voor gezorgd dat die vijver in balans kwam.”

Paul heeft watermonsters genomen in zijn laboratorium waaruit hij kan opmaken wat de vijver nodig heeft. Samen met Jan is het water daar in balans gebracht. Zij gebruikten ook schelpengrit en schelpenmeel om het bodemleven mee te activeren.

“Er wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van de Schlam balance bag, een geperforeerde zak gevuld met gefermenteerde organische producten waar tevens kleimineraal aan is toegevoegd. Micro-organismen kunnen zich hier in zeer goed vermeerderen en het vijverwater mooi helder houden. We  gebruiken ook heel veel Bokashi ballen, dat zijn EM-Kleiballen die de toename van nuttige micro-organismen stimuleren voor een heldere vijver.”

Hij komt met name ijzer en ammoniak of giftige stoffen tegen in het water. Dat zit in de grondlaag in de bodem. Daar houden de vissen en de planten niet van. Dat is de reden waar wij dus achter gekomen zijn tijdens onze onderzoeken en dat hebben we met jan van Vitalogica  besproken.

Paul: ”Er wordt daarom ook gevitaliseerd water in vijvers gebruikt. Jan heeft een soort filter ontwikkeld om het ijzer er uit te filteren. Ik heb nog nooit zulk zuiver water gemeten. Dit is echt toekomstmuziek.”

De uitdaging is de juiste balans te vinden door de juiste planten, de juiste bacteriën en het juiste water samen te stellen. “Het is heel complex, er komt veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan weersveranderingen, dat veroorzaakt schommeling in de waterkwaliteit. Neem gerust contact op mocht u vragen hebben.”

Paul Swinkels van Swinkels Water en Groen

www.swinkelswaterengroen.nl