E.C.M Tuïnk - Pluimveebedrijf Broekland ~ Vitalogica

E.C.M Tuïnk – Pluimveebedrijf Broekland

E.C.M Tuïnk – Pluimveebedrijf Broekland

Eddy Tuïnk is eigenaar van het pluimveebedrijf Broekland met 6.000 biologische leghennen. Eind 2005 liep het bedrijf eigenlijk een beetje af. Hij had wel eens problemen met de e-coli bacterie waardoor de kippen matig groeiden, maar rond die periode wilde het eigenlijk helemaal niet meer, veel te veel uitval en een leg percentage van nog maar 68%. Een van zijn vertegenwoordigers zei dat hij eens contact op moest nemen met de ‘waterman’ van Vitalogica. Jan ten Kleij van Vitalogica is gekomen en hij zag direct wat er aan de hand was. Hij zag dat de kippen een slechte weerstand hadden, het zat niet goed met de mineralenhuishouding. De kip kon niets met z’n voeding doen. Je moet bij de basis beginnen, en dat klinkt heel logisch. Alles is gericht op snelheid en op opbrengsten maar bij een dier werkt dat niet.

Maar ja, ze hadden al vaker dingen geprobeerd en tot nu toe had het veel geld gekost maar niets geholpen. Eddy vond het daarom belangrijk dat ook zijn vrouw bij het gesprek zat, om het verhaal aan te horen wat gevitaliseerd water, mineralen en spoorelementen en micro-organismen teweegbrengt bij de kippen. Het klonk allemaal heel goed. Na er samen nog uitgebreid over gesproken te hebben, hebben ze de knoop doorgehakt.

De vitaliser werd geplaatst op de waterleiding en ze zijn met de mineralen begonnen, schelpenkalkmeel, micro-organismen en probiotica in de vorm van fermenta. In eerste instantie daalde de productie iets, Vitalogica gebeld, want dat was niet de bedoeling. Jan vertelde gelijk dat de dieren even hun tijd nodig hadden om te reageren. Kijk het maar eens 14 dagen aan. En zo gebeurde het. Hij zag een groter effect met alles wat hij hiervoor gebruikt had, zelfs kale kippen kregen weer nieuwe veren en het legpercentage ging weer omhoog. Hij was echt enthousiast.

Toen hebben we onze voerleverancier uitgenodigd om te laten zien wat er gebeurde. Die konden er niets mee, ze kraakten het eigenlijk af. Het was meer geluk dan wijsheid.

Tot op de dag van vandaag gebruik ik de producten van Vitalogica. We zijn ons er steeds meer in gaan verdiepen, uiteraard in samenspraak. De kippen zijn in goede conditie en halen een hoge leeftijd (88-90 weken). Zoals ik nu draai heb ik geen medicijnen nodig en gaat het heel goed. Hun conditie is beter, ze houden het langer uit, geen verenpikkerij, hij ziet een betere darmgezondheid bij zijn kippen en ze zijn rustig.

Je kijkt naar je dieren, er zit een mooie glans op je kip, en de schaal van het ei is mooi stevig. Ik zie hier echt heel veel resultaat van.

Als Eddy nieuwe kippen opzet die hij van de vermeerderaar binnen krijgt rond de 17-19e levensweek, investeert hij eerst flink in de voeding van de kip. De meeste kippen komen tijdens hun opfokperiode al ernstig tekort aan mineralen en spoorelementen. Dit heeft tot gevolg dat als de kip eieren begint te produceren dit nooit vol kan houden. Door eerst de kip naar een hoger weerstandsniveau te brengen voorkomt dit veel problemen tijdens de productieperiode.

Welke producten gebruikt Pluimveebedrijf Broekland:
Aquarius Vitaliser op de waterleiding
Liquid for Life in de stal, over het voer en over het water
Boekweit x fermenta voor de jonge kippen,  voor de groei van spieren en organen
MCM Poultry extra, daarna bij 50 weken de Excellent – zit wat meer calcium in. Dat hebben oudere kippen nodig om de eieren met sterke schalen te leggen
Schelpenkalkmeel , hennepschillen voor specifieke eiwitten en goede omega vetten, dit vind je ook weer terug in het hoge gehalte aan goede vitaminen zoals B12 in de eieren.

Al 12 jaar gebruikt hij nu de vitaliser. “De natuur is veel sterker dan we denken, je moet samenwerken met de natuur in plaats van er tegen in te gaan.

Door de vitaliser zijn de anorganische elementen weer goed opneembaar voor de kippen, daar kun je ook nog een groot voordeel mee behalen.”