Glutenallergie ~ Vitalogica

Blog

Glutenallergie

Glutenallergie ontstaat altijd door een langdurig tekort aan mineralen en spoorelementen in onze voeding. Deze elementen zijn voeding voor de micro-organismen in de microbioom, om enzymen aan te maken. Door allerlei toevoegingen van E-nummers aan de voeding en producten die genetisch gemanipuleerd zijn (denk aan glyfosaat in soja en mais), heeft ons lichaam veel te verduren.

De meeste voedingsproducten in de supermarkt zijn voorzien van deze stoffen. Dit heeft grote invloed op de micro-organismen in de darmen en verandert vaak ook de pH van het maagsap, welke een pH van 2,5 behoort te hebben om voeding te ontleden en te kunnen opnemen in de bloedbaan.

Mensen met glutenallergie kunnen wel gefermenteerde voeding verdragen is mijn ervaring, ook geldt dit voor granen. Een anaeroob fermentatieproces gebeurt zonder zuurstof en eigenlijk onder dezelfde condities als in een goedwerkende darm.

Darmen zijn tevens je tweede hersenen, als daar processen niet goed gaan heeft dit ook verstrekkende invloed op boodschapperstoffen van ons zenuwstelsel. In de darm worden tal van stofjes geproduceerd die essentieel zijn voor onze gezondheid en voor een groot deel bepalen hoe we ons voelen.

Een geïrriteerde darm veroorzaakt lang niet altijd buikklachten waardoor deze vaak niet wordt onderzocht. Patiënten kunnen soms zelfs geïrriteerd reageren; ‘ik heb geen buikklachten maar migraine’. De gezondheid van de darm wordt in het algemeen erg onderschat terwijl darmwandirritatie toch onder meer migraine, astma, huidaandoeningen en zelfs ernstige psychische klachten kan veroorzaken.

Onder meer vitamines, enzymen en boodschapperstoffen van ons zenuwstelsel worden hier geproduceerd waaronder serotonine, het stofje waarop veel antidepressiva zich richten.

Wat te doen tegen glutenallergie:

  1. Darmfunctie versterken door een goed probiotica;
  2. Eventuele tekorten van voedingsbouwstenen aanvullen met biologisch opneembare voedingssupplementen, tevens het darmslijmvlies herstellen;
  3. Zorgen voor een goede enzymontwikkeling. In eerste instantie zorgen dat dit ingenomen wordt samen met bovenstaande producten;
  4. Belastende voedingsstoffen vermijden (histamine, suiker, E-nummers);
  5. Kraanwater en alle vloeibare dranken en voeding door de Ring of harmony gieten;
  6. Eventueel ontgiften indien noodzakelijk met een kuur;
  7. Zorgen voor een uitgebalanceerde voeding die voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, fosfolipiden, vetzuren, polyfenolen en sporenelementen bevat. Niet te veel koolhydraten, suiker en zuivel mits door de ring of harmony gegoten.

De enige bekende effectieve behandeling is een herstel van het darmslijmvlies waardoor de symptomen verbeteren en het risico op het ontwikkelen van complicaties bij de meeste mensen vermindert. Indien onbehandeld, kan het in kankers zoals darmlymfoom en een licht verhoogd risico van vroege dood resulteren.